Nedan följer svar på frågor du kanske har:

Vad är skillnaden på terapi och coaching?

Det finns både likheter och skillnader. I båda fallen använder vi samtalet och olika övningar för att komma framåt. Coachingen är mer målinriktad och syftar till att du ska identifiera och genomföra strategier som leder till önskad förändring. I terapin jobbar vi mer med ditt inre tillstånd, dina beteendemönster och deras orsaker. Vi går djupare och undersöker vad som lett fram till hur det är idag. Det är inte ovanligt att det under coachingen kommer upp frågeställningar som bättre adresseras med ett terapeutiskt förhållningssätt. Då pratar vi om det och fattar gemensamt beslut om ifall vi ska jobba mer terapeutiskt med en viss fråga eller om det kanske är bättre att du träffar en annan terapeut, så att det blir tydligt vad som är vad.

Vilken utbildning har du?

Som coach är jag certifierad på ACC-nivå och diplomerad på PCC-nivå. Min coach-utbildning har jag gått hos Leapfrog. Jag är utbildad i Teamcoaching hos TCI. Till det har jag ett antal andra utbildningar på andra områden, som jag listat på LinkedIn.

Min terapeututbildning har jag i huvudsak fått på Learning Love Institute. Jag har också studerat gestalt på Gestaltakademien men jag är inte certifierad gestaltterapeut.

 Finns det nån kvalitetskontroll? Etiska regler?

När det gäller coachingen så är jag medlem i ICF, International Coaching Federation, som är det största internationella samfundet för coacher. ICF har utarbetat etiska regler för coaching, som jag följer. ICF utför också certifiering av enskilda coacher, ackrediterar utbildningar och arbetar för att utveckla coachingens innehåll och etik.

När det gäller terapin så har vi i Sverige begränsade officiella system, de gäller mest psykologer och psykoteraputer, och jag har inte gått den vägen. Men jag går naturligtvis i handledning och fördjupar och utvecklar min kompetens kontinuerligt. Jag tar etiken i mitt arbete på största allvar och samtalar gärna om vad det betyder för vårt samarbete.

Är vårt arbete konfidentiellt?

Självklart är allt mitt klientarbete 100% konfidentiellt. Även gentemot din arbetsgivare, om det är den som är kunden. Bara det vi kommit överens om kan delas med de vi kommit överens om att det kan delas med, allt annat stannar mellan oss. När det gäller coachingen, se gärna ICFs etiska regler.

Vilka språk använder du i arbetet?

Jag jobbar på svenska och engelska.

IRL eller Online ?

Jag jobbar både lokalt och digitalt. Om det finns möjlighet så föredrar jag att träffas fysiskt så att vi kan röra oss, använda rummet, skriva och rita obehindrat. Men digitalt funkar också toppen för både terapi och coaching. Undantaget är grupper/team där jag verkligen föredrar att träffas “på riktigt” om det går.

 

Vad kostar det?

Jag har medvetet inte satt ut en prislista här, trots att jag är säker på att det jag kan bidra med gör det värt vad det kostar. Min önskan är att vi pratar om det. Om jag tror att jag kan göra nytta vill jag helst inte att priset ska vara det som gör att vi inte kan arbeta tillsammans.

Har du några referenser?

Referenser lämnas gärna på begäran. Maila mig!

Terapi

Vilken sorts terapi erbjuder du?

Ett tjusigt namn för det jag gör är humanistisk psykoterapi. Jag är starkt influerad av gestaltterapi. Men den skola jag är tränad i heter Learning Love. Målet i Learning Love är att återupprätta en ofta skadad tillit till sig själv och att få så bra förutsättningar som möjligt att etablera friska och – när man vill det – intima relationer. Att:

  • Lära sig acceptera sig själv, inklusive osäkerheter och rädslor.

  • Sluta tro att man är defekt och istället uppskatta sig för den man är.

  • Kunna känna djup kärlek och intimitet – både till sig själv och till andra.

  • Hitta sin livskraft och kreativa energi.

Två centrala begrepp i mitt arbete är medvetenhet (awareness) och sårbarhet (vulnerability).

Vilka “problem” kan jag komma med?

Många de som kommer till mig lever med någon av följande utmaningar:

  • Oro eller tvångstankar

  • Rädsla

  • En känsla av otillräcklighet, kanske tom självförakt

  • Brist på eller dåligt fungerande relationer

  • En känsla av att vara överväldigad, kanske utbränd

  • Meningslöshet

  • Tankar om att livet borde vara annorlunda

Om du är psykiskt sjuk, det vill säga att du har eller skulle kunna få en medicinsk diagnos för ditt tillstånd, så är det möjligt eller till och med troligt att jag inte är rätt terapeut för dig. I den beskrivningen ingår beroenden, framförallt till kemiska substanser. Om den beskrivningen passar in på dig bör du söka hjälp i vården. Hör gärna av dig om du behöver hjälp med det, det är inte alltid så lätt att hitta rätt.

För nya klienter har jag ett frågeformulär som jag önskar att du/ni besvarar. Frågorna kan du läsa här.

Hur ofta och hur länge träffas vi?

Det bestämmer vi tillsammans. Typiskt är att man ses en gång i veckan eller varannan vecka, en timme varje gång. Jag brukar inte rekommendera färre än tio sessioner, men som sagt, allt är öppet för samtal. För vissa människor är terapi en långsiktig del av det dagliga livet, ungefär som fysisk träning.

Är du psykolog/psykoterapeut?

Nej jag är varkendera. Det två titlarna är skyddade och kopplade till specifika utbildningar. Min resa har varit en annan. Det betyder att det finns vissa klienter som inte passar mig (se ovan). Men det betyder också att jag är specialiserad på och fördjupad i en viss sorts terapeutiskt arbete, på ett sätt som andra inte är.

Coaching

Vad är coaching?

Det har jag skrivit en hel sida om eftersom många inte känner till vad termen egentligen betyder.

Är coachen min mentor?

Mentorskap innehåller nästan alltid rådgivning. Idén är att mentorn har gjort ungefär samma sak som du försöker göra nu, och därför kan ge goda råd. Så fungerar det inte i coaching, jag utgår alltid från att klienten har de bästa svaren själv. Då och då händer det ändå att en klient ber om råd. Då pratar vi om det och det kan hända att vi kommer överens om att ett råd (som klienten kan ta eller förkasta) är ett alternativ värt att prova.

 

Men ”agila coacher” då?

Agila coacher är en speciell yrkesgrupp med kompetensen att hjälpa företag med deras agila processer. Det är nåt helt annat än det jag gör.

 

Hur länge går man i coaching?

Det är extremt olika, det kan vara allt ifrån ett samtal till flera år. Mitt första förslag kommer vara en serie om sex till tolv samtal som binds samman av en övergripande målsättning. Målet är att träffas ungefär en gång var fjortonde dag.

 

Jobbar man med mål i coaching?

Absolut! Alltid. Tillåt mig citera Alice i Underlandet. Alice frågar:

– “Vill du vara snäll och tala om för mig vilken väg jag ska ta härifrån?”
– “Det beror på vart du vill komma” svarade katten.
– “Det spelar inte så stor roll…”, sa Alice.
– “Då spelar det heller ingen roll vilken väg du tar”, sa katten. 

I coaching har man oftast ett övergripande mål för en hel serie samtal. Det är alltid klienten själv som sätter målen, ibland i samråd med närmaste chef. Varje samtal har dessutom sitt eget mål.

 

Är resultaten garanterade i coaching?

Det är min ambition att alltid ge flerfaldigt tillbaka på de pengar som coachingen kostar. Och när det inte går att mäta i pengar, att den upplevda ökningen i livskvalitet är värd insatsen. Om du som potentiell klient eller köpare av coaching känner dig osäker på nyttan, så gör vi en ekonomisk överenskommelse som garanterar att min coaching inte kostar mer än vad den ger.

 

Vad behöver jag veta om själva köpandet av coachingen?

Jag skiljer alltså på klient (den som blir coachad) och köpare (den som betalar). Ibland är det samma person, men ofta inte. Köpare kallas också ofta ”sponsor”. Jag har ett konsultavtal för köparen, som jag gärna skickar över.

 

Finns det forskning som visar att coaching fungerar?

Det gör det. Kolla här. International Coaching Federation gör också en studie om statusen på coaching i världen. Mer om det här.